Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Akcija "Moj kažun - La mia casita"

 

OBAVIJEST – AVVISO


Zbog velikog interesa, besplatna vožnja vlakićem „Kako je bilo prije sto lit“ u sklopu akcije MOJ KAŽUN – LA MIA CASITA održati će se u subotu, 27.05.2017.  po novom rasporedu odnosno u:

8,30, 10,00, 15,30 i 17,00 sati.

Kako je na vlakiću limitiran broj sjedećih mjesta, mole se svi zaiteresirani da rezerviraju mjesto pozivom na tel. 535 953 ili na mail nika.cadro@vodnjan.hr.

Vidimo se svi u Vodnjanu, u Parku kažuna!

 

****************

 

Visto l'interesse riscontrato, sabato 27 maggio il giro gratuito in trenino nell'ambito della manifestazione MOJ KAŽUN – LA MIA CASITA  si terra' nei seguenti orari:

ore 8,30, 10,00, 15,30 e 17,00.

Considerato il numero di posti limitato sul trenino, siete pregati di prenotare il vostro posto in trenino telefonando al tel. 535 953 oppure via mail: nika.cadro@vodnjan.hr.

 

Ci vediamo al Parco della casite a Dignano!

 

10. AKCIJA "MOJ KAŽUN - LA MIA CASITA" : 13.-28.05.2016.

Dragi naši kažunoljupci i svi vi koji ćete to tek postati!
Pozivamo vas da i ove godine zakoračite putem kažuna i starih istarskih suhozida, u periodu od 13. do 28. svibnja 2016. godine.
Osim pokaznih radionica za gradnju kažuna i suhozida u kojima može sudjelovati svaki posjetitelj, besplatne vožnje turističkim vlakićem i bumbarbike maratona (dvije rute: 20 km- mini, 35 km – maxi), ove godine pripremili smo za vas brojne novitete!
Za sve vas avanturiste istraživačkog duha osmislili smo potragu za blagom na biciklama pod nazivom „U potrazi za … kamenom“. Kako biste otkrili koje vas to blago očekuje na kraju potrage dođite u „park kažuna“ u Vodnjanu te se pridružite zanimljivoj potrazi duž 20 km duge staze!
Novi program akcije za zainteresirane grupe petkom (vrtići, škole..), uz prethodnu najavu, nosi naziv ″Tragom Bartolomea Biasoletta″. Djeca će putem ovog programa imati priliku upoznati se sa biljnim svijetom zavičaja i njegovim značenjem za život čovjeka te radom i postignućima našeg sugrađanina B. Biasoletta.
Ove godine pokazne radionice za gradnju suhozida i kažuna petkom će održati u Galižani na lokaciji „Carignan“, a subotom ćete se moći opustiti i uživati u besplatnoj vožnji turističkim vlakićem kroz istarski krajolik, kojim ćete krenuti u otkrivanje staza i kažuna obnovljenih tijekom prošlogodišnjih akcija.
U sklopu 10-te po redu akcije „Moj kažun – La mia casita“ 15.05.2016. obilježiti ćemo „Međunarodni dan obitelji“ u „parku kažuna“ u suradnji sa društvom Naša djeca Vodnjan.
Dođite u park kažuna i probudite istraživača u sebi, naučite nešto novo o istarskoj suhogradnji i bogatoj ostavštini naših predaka, i uživajte u prirodi na čistom zraku punim plućima!
Svi detalji vezani uz program ovogodišnje akcije biti će objavljeni na web stranici Grada te na facebook stranici „Moj kažun – La mia casita“.
Vidimo se u Vodnjanu na 10-toj akciji „Moj kažun – La mia casita“ ! Dobrodošli – Benvenuti!

 

 

Vodnjan je nastao i dugo opstao sa svojim osobitim karakteristikama srednjovjekovnog urbano-ruralnog mjesta, da bi u naše vrijeme postao poput čovjeka s bogatom prošlošću. Njegovo široko područje s bezbrojnim karakterističnim kažunima, izgrađenim u tehnici suhozidina, koji su označavali vlasništvo, svjedok je milenija u kojem su se stanovnici bavili poljoprivredom, posebice maslinarstvom i vinogradarstvom kao osnovom vlastitog materijalnog blagostanja. Mreža ovih suhozida čini neponovljivi labirint koji je uz najveću gustoću kažuna na ovom području jedan od najvrednijih spomenika Istre. Ovaj spomenik ima sve karakteristike za upis na UNESCO-vu listu svjetskih zaštićenih spomenika kulture.  Grad Vodnjan-Dignano broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Neke procjene govore da na našem prostoru imamo otprilike 2.000 kažuna čime bi s ponosom mogao nositi titulu „Grada Kažuna“.

Ove kamene poljske kućice već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. Nakon oblikovanja gradskog naselja, počela se obrađivati zemlja koju su poljoprivrednici trebali iskrčiti. Uredno i strpljivo djedovi su prenosili na rubove polja sav kamen na koji je njihov plug nailazio i odgrtao iz tla, slagali su ga geometrijskom preciznošću u suhovezu sitnom kamenom građom. Nikli su tako suhozidi (masiere), kojima se ograđuju polja, gromače (groumasi), ogromne hrpe kamenja i kažuni (casite).Kažuni su bili sigurni zakloni od iznenadne kiše, od sunca za vrijeme podnevnog odmora ili bi se u njima prespavala noć kada posao nije bio završen tijekom dana, a osim kao zaklon koristili su se i za nadgledanje polja i vinograda neposredno prije žetve i berbe. Nisu bili samo u funkciji čovjeka, već su se koristili i kao zaklon za njegovu stoku, posebno ovce. Kažuni su oduvijek bili sastavni dio života naših predaka.

Kako bi sačuvao tradiciju malene kamene kućice, Grad Vodnjan-Dignano odlučio je organizirati akciju “Moj kažun – La mia casita”. U cijeli projekt uključen je Konzervatorski odjel iz Pule te Etnografski muzej Istre. U travnju 2008. godine Gradsko Poglavarstvo Grada Vodnjana objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratne potpore za obnovu kažuna. Javni poziv objavljen je s namjerom da se lokalno stanovništvo aktivno uključi u akciju, te da se obnovi što veći broj kažuna na ovom području. Bespovratna potpora po ovom projektu može iznositi najviše 3.000,00 kn po kažunu, a  Grad Vodnjan-Dignano osigurao je stručnu pomoć tijekom radova na obnovi kažuna. Sam projekt „Moj kažun – La mia casita“ podrazumijeva obnovu što većeg broja kažuna i suhozida, kreiranje kulturno turističkog proizvoda, kreiranje elementa za produljenje turističke sezone, promoviranje kulturnog turizma, doprinos očuvanju etnološkog i povijesnog nasljeđa. Putem projekta provode se radionice za izradu i obnovu kažuna i suhozida. Radionicama se mogu priključiti svi zainteresirani koji žele naučiti nešto više o kulturno povijesnom identitetu Grada Vodnjana-Dignano i pridonijeti njegovom očuvanju. U 2013. godini otvoren je i „Park kažuna“ koji predstavlja sve faze konstrukcije kažuna, unutar kojeg je prezentirana konstrukcija kažuna u 4 temeljna koraka; prvi podrazumijeva izgradnju temelja, drugi izgradnju zida do krova, treći izgradnju krova - gromače, dok četvrti predstavlja završetak same konstrukcije, odnosno gotov kažun.

Iz godine u godinu akciju se sve više obogaćuje novim sadržajima poput bike i pješačkih staza a dio ovog projekta je i turistički vlakić sa vodičem, namijenjen prijevozu grupa posjetitelja kojim bi se obilazili obnovljeni kažuni, razgledala stara gradska jezgra Grada Vodnjana-Dignano te muzej i crkva Sv.Blaža. Radionice i predavanja su besplatna te nije potrebna prethodna najava ili upis. Sudionici koji se budu aktivno uključili u akciju, na kraju manifestacije dobivaju potvrdu o sudjelovanju, ali i na početku tijekom prijave na radionice, svaki sudionik dobiva majicu akcije, radne rukavice, bedž i vodu za ugodnije sudjelovanje.

Cilj akcije je da svi zajedno obnovimo što više kažuna i suhozida. Na taj će način ti kažuni zaista postati “naši kažuni” u smislu da smo ih svi zajedno gradili, obnovili, učili o njima. Kažuni će biti naše zajedničko bogatstvo. Svatko od nas moći će s ponosom reći: "Ovo je Moj kažun – Questa è La mia casita”.