XML error Grad Vodnjan | Citta` di Dignano | Društvo Perojskih Crnogoraca \'PEROJ ...
Utorak, 01.12.2015 | Hrvatski | Italiano
 
Društvo Perojskih Crnogoraca 'PEROJ 1657'
DRUŠTVO PEROJSKIH CRNOGORACA “PEROJ 1657”
Adresa: Peroj br. 44, 52 215 VODNJAN
 
 
 
Društvo perojskih  Crnogoraca  “PEROJ 1657” osnovano je 15.11.2000.godine, te je uvedeno u Registar udruga Županije istarske.
Na osnovi Zakona o nacionalnim manjinama, Statut /tadašnje/ Općine Vodnjan sadrži članove, koji zajamčuju crnogorskoj nacionalnoj manjini Peroja pravo na zaštitu etničke i kulturne osobnosti kao i uživanje drugih Ustavom, Zakonom, Statutom i drugim propisima utvrđena prava.
 
Četiri su sekcije okosnica rada društva i to:
 
1. PJEVAČKA SEKCIJA
Pjevačka grupa “Peroj 1657” njeguje stare perojske pjesme, te je 2004.godine izdan CD ”Starinske perojske pjesme”. Grupa je učestvovala na  međunarodnim i republičkim festivalima tradicijske glazbe/ Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Međunarodni festival folklora ”LERON”, Manifestacija “Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj”, Mediteranski folklorni susreti”ZLATNA SOPELA” u Poreču i mnogim lokalnim priredbama.
Posebno se akcentira na specifičan perojski  muzički izričaj “POJANJE”, te su članovi Grupe obnovili tu vrstu pjevanja.
 
 
2. FOLKLORNA SEKCIJA
   Formirana je krajem 2003.godine. Zahvaljujući stručnosti koreografa, Sekcija bilježi nastupe na međunarodnim i republičkim smotrama, te nastupima na lokalnim priredbama, što je popraćeno pohvalama.
Izdvajamo: Manifestacija “Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj” u Zagrebu , Mediteranski folklorni susreti “ZLATNA SOPELA” u Poreču. Programom rada Sekcije zacrtani su Crnogorski plesovi i istarski balun.
Grupa je podjeljena na stariji i mlađi naraštaj.
Kombinacija Pjevačke i Folklorne grupe rezultirala je izvedbom scenskog prikaza “PEROJSKA SVADBA”, kojom se predstavila mještanima Peroja a povodom obilježavanja datuma, kada je napisan prvi pisani dokument o pravima i obavezama naseljenih Crnogoraca u Peroju “PEROJSKA POVELJA”, 26.11.1657.god.
 
3. SEKCIJA ZA OČUVANJE POVJESNE I KULTURNE BAŠTINE PEROJA
   Aktivna je od osnivanja Društva , a zahvaljujući zainteresiranosti i predanosti nekolicine mještana Peroja , aktivnost je bila prisutna i ranije , te su projekti i razmišljanja od neprocijenjene vrijednosti bili i ranije dostupni/ za izdvojiti je izrada rodoslovnih stabala svih perojskih obitelji , koje se vezuju na doseljenje obitelji Crnogoraca, davne 1657.godine.
Program Sekcije nalaže njegovanje elemenata, koji čine identitet Peroja i to:
…održavanje običaja, koji su neposredno vezani za crkvu, instituciju zaslužnu za prenošenje tradicijskog ponašanja na pokoljenja,
 …rad na učenju ćirilice, pisma, koje obilježava grupacije Peroju,
 …primjena perojskog govora, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća zainteresirao jezikoslovca-dijalektologa gosp. Josipa Ribarića, čiji je rukopis uknjižen i ugledao svjetlo dana prije dvije godine.
 
       Od osnivanja Društva, u kontinuitetu, godišnje, obilježava se dan doseljenja Crnogoraca u Peroj, 21.07.1657.godine, te se tim povodom upriliči jednokratna etnografska postava pod nazivom “ZAVIČAJNI SPOMENAR”, koja je otvorena u večernjim satima do kraja kolovoza svake godine. Izloženi sueksponati sakupljeni u kućama starih perojskih obitelji , te prezentirani na izložbi.
 
        Ljubitelji pisane riječi ustrojili su veoma kvalitetnu biblioteku, fond cca.3000 knjiga pod nazivom “NJEGOŠ” , koja je otvorena dva puta tjedno tokom cijele godine.
 
 4. SPORTSKA SEKCIJA je zadužena za organiziranje i učestvovanje na sportskim susretima nacionalnih manjina. Osvojen je zavidan broj pehara, medalja, priznanja, zahvalnica.