Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

17. "Leron" Međunarodni festivala folklora u Vodnjanu - finalna večer

Portugalci su unatoč nastupu s kišom zaradili “Leron”

Treći puta se “Leron” nije mogao oduprijeti kiši. Naime s ovom godinom tri su njegova održavanja bila upitna zbog najave kiše. Pa iako je počela padati, zahladnjelo je i prazne stolice na trgu su obasjavale munje, stotinjak zaljubljenika folklora se stislo ispod natkrivene pozornice i odgledala preostale nastupe.  

Drugi dan 17. "Lerona" Međunarodnog festivala folklora u Vodnjanu započeo je prijemom  predstavnika sudionika festivala s zamjenicom gradonačelnika Dirianom Delcaro Hrelja. U sali "Trifora" u sjedištu Zajednice Talijana druženje je završilo obostranom primopredajom prigodnih poklona. Nedugo poslije u istom prostoru započeo je "okrugli stol" na temu "Od serenada do ritualnih plesova u očuvanju narodne umjetnosti". Za razliku od prijašnjih susreta ovog su se puta učesnici držali teme a potom bi u kratko prisutnima ispričali nešto o nastanku društva ili skupine, svojim odorama, instrumentima koje koriste i plesovima koje plešu.

Zbog najave nevremena organizator je odustao od folklornih radionica i nastup na trgu pomaknuo sat ranije. Predvečer je označila svečana Misa za folkloraše u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. Prvi su nastupili “Los pastorels del Roergue” – Villefranche de Rouergue iz Francuske. Za nastupa KUU “Gacka” Ličko Lešće iz Otočca kiša je počela tjerati publiku. Nastupi KUD-a “Napredak” Bušletić-Donja Grapska  iz Bosne i Hercegovine; Folklorne skupine “La Rondinella” - Cancellara iz Italije; Rancho Folclorico e Regional do Seixo – Coimbra iz Portugala odigrani su u pratnji kiše, vjetra i gromova.

Žiri ovogodišnjeg “Lerona” u sastavu Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre i Massimo Brajković akademski glazbenik-komponist je za originalnost narodne nošnje i ukupni dojam nagradio KUU “Gacka” iz Ličkog Lešća kod Otočca. Po mišljenju žirija oni su nositelji pjevanja i plesanja koji su dio UNESCO-ve baštine čovječanstva; što uz veliki trud njeguju specifičnu vrstu vokalnog izražavanja (rozganje) i veliku pažnju posvećuju nošnjama. Folklornoj skupini iz Francuske “Los pastorels del Roergue” iz Villefranche de Rouergue žiri je dao posebno priznanje za istančani virtuozitet i veliki doprinos očuvanju aerofonih instrumentata. Za koreografiju i tradicijski ples priznanja su po prvi put dobili ex aequo  KUD “Napredak” i Folklorna grupa  “La rondinella”. Radi se o mladim izvođačima koji su u svoj nastup unijeli živost i svježinu koja svjedoči o sigurnom nastavkom tradicije. Za ukupni ostvareni dojam koji uključuje raznolikost obrade narodne nošnje, raznolikost glazbenog instrumentarija, i naposljetku narodni ples koji uključuje različite kontekste društvenog života “Leron” je pripao Folklornoj grupi - Rancho Folclorico e Regional do Seixo Coimbra iz Portugala. Nagradu je predao Maurzio Tremul predsjednik izvršnog vijeća Talijanske Unije. I tako unatoč nevremenu 17. “Leron” Međunarodni festivala folklora priveden je kraju gotovo kao što je i dugo Vodnjansko kulturno ljeto.

Aktualnosti