Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Dalmatinsko kulturno drustvo – Put u rodni kraj 2018 (Novi Zeland - Hrvatska)

 

Dalmatinsko kulturno drustvo je jedno od najstarijih i najvecih kulturnih drustava u Novom Zelandu. Osnovano je 1930. godine u Aucklandu , Novi Zeland od strane prvih emigranata iz Dalmacije kao mjesto zajednistva i familijarnosti u procesu prilagodjavanja na zivot u novoj zemlji.

Kroz sve ove godine i promjene Drustvo je radilo i dalje radi na odrzavanju kulture i tradicija prvih doseljenika. Od prvih pocetaka do danas docekuje i prihvaca valove novih doseljenika u Novi Zeland. Iako je drustvo nazvano po originalnim dalmatinskim doseljenicima, nastoji sacuvati povijest i kulturu ne samo Dalmatinaca i drugih Hrvata, vec i drugih naroda sa prostora bivse Jugoslavije.

To uglavnom cini kroz muziku,pjesmu i ples za sve dobne skupine. Trenutno u Drustvu djeluje pet folklornih grupa,dva zbora, dvije klape, orkestar tamburica i nastava materinjeg jezika za sve dobne grupe i predznanja. Svi se okupljaju i vjezbaju jednom tjedno.Folklorne grupe redovno nastupaju na klupskim priredbama te na raznim koncertima i kulturnim festivalima u siroj novozelanskoj zajednici.

Glavna izvodjacka grupa se zove Tarara folklorni ansambl i okuplja clanove od 16-30 godina starosti. Clanovi uce i izvode razne plesove, uglavnom iz Hrvatske, ali i sa drugih podrucja bivse Jugoslavije. Takodjer puno clanova grupe plese folklor u klubu od najranije dobi.

Ime ansambla Tarara potjece od imena Tarara kojim su Maori, autohtoni stanovnici Novog Zelanda, nazvali prve dalmatinske doseljenike. Navodno je njihov brz i melodican govor zvucao Maorima kao Ta-ra-ra.
Tarara je pojam velikog postovanja, privrzenosti i ugleda, vrlo smo priznati u Novom Zelandu, cak i pocasceni statusom maorskog plemena Ngati Tarara.

2018. godine Dalmatinsko Kulturno Drustvo organizira put u zavicaj po drugi put kako bi nastupali u zemlji svoji predaka. Prvi put organiziran je 1989 godine, prije 29 godina.
Ovom prilikom izmedju mnogobrojnih plesova izvesti će i Novozelandsko Dalmatinsko kolo, ples posebne vaznosti, jedinstven za Novi Zeland i koji se ne plese nigdje drugdje u svijetu.
Novozelansko Dalmatinsko plese se kroz cetri generacije i ima vaznu ulogu u objasnjenju osjecaja pripadnosti grupi dalmatinskih novozelandjana.
Novozelandsko Dalmatinsko kolo osmislili su prvi dalmatinski doseljenici uz muziku tamburice i plesne korake iz rodnog kraja. Sve su zajedno spojili u veselo zivo kolo i proslavu rodnog kraja kojeg su napustili.

Ove ce godine Tarara folklorni ansambl po prvi put otplesati Novozelandsko Dalmatinsko kolo u domovini. Nade,snovi i najbolje zelje prvih doseljenika, njihovih obitelji i svih slijedecih generacija doseljenika na Novi Zeland pratit ce ih na tom putu.