Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Izložba umjetnice Jasmine Cibić - film Paviljon - Apoteka, 23.07.-20.08.2016.

 

JASMINA CIBIĆ

PAVILJON
Graditi želju 

23.07.-20.08.2016.
Otvorenje: 23.07.

Nakon predstavljanja radova Jasmine Cibic na izložbi Forum, ovogodišnjem izdanju projekta Cinemaniac> Misliti film 2016 tijekom Pulskog filmskog festivala, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost postavlja samostalnu izložbu umjetnice na kojoj će biti predstavljen njezin recentni film Paviljon.

Izložba Jasmine Cibic u Apoteci realizira se u okviru kontinuiranog cjelogodišnjeg projekta, “Ovo nije muzej/ This is not a museum”, kao niz izložbenih formata kojima Apoteka formira svoju godišnju programsku koncepciju.
Kustosica je Branka Benčić.
 
Filmski i video radovi Jasmine Cibic formiraju se oko ideje arhitekture i diskurza koje ona proizvodi. Arhitektura je shvaćena kao performativna gesta, kao tekst i kontekst. Umjetnica u središte interesa pozicionira načine na koje arhitektura može postati utjelovljenje nacionalnih ideologija, identiteta i reprezentacija moći.
Stvaralaštvo Jasmine Cibic vezano je za mjesto i kontekst, performativno je, te koristi širok spektar medija ili  kazališnih tehnika u svrhu redefiniranja ili ponovnog razmatranja postojećeg okruženja i njegove politike.
U filmu Paviljon (2015) model arhitekture igra ključnu ulogu, a  film nastavlja interese umjetnice vezane za politiku reprezentacije. Narativ rada razvija se oko dva arhitektonska objekta odn. njihovih “nevidljivih ruševina”, a pripadaju kulturnom krajoliku europskog modernizma. Projektirani u bliskom razdoblju 1929. i 1927 -  to su nacionalni paviljon Kraljevine Jugoslavije za svjetsku izložbu u Barceloni, djelo srpskog modernističkog arhitekta Dragiše Brašovana, i nerealizirana kuća za Josephine Baker, Adolfa Loosa. Na tragu Loosovog “ornamenta i zločina” umjetnica konstruira i dekonstruira model arhitekture kao performativan čin u kojem se Jugoslavenski paviljon i kuća za Josephine Baker spajaju u jedinstven arhitektonski objekt. Film Paviljon, nastao za potrebe izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, predlaže muzeju ne samo da prihvati jedan arhitektonski model već i da on sam postane jedan takav model – model čija funkcija naglašava i dovodi u pitanje funkciju samog muzeja: prikazivanje i uokviravanje predmeta želje.

Jasmina Cibic (rođena u Ljubljani 1979.) živi i radi u Londonu. Cibic se bavi performansom, instalacijom i filmom,koristeći niz aktivnosti, medija i kazališnih taktika kako bi redefinirala ili promislila postojeći ambijent i njegovu politiku.
Njene samostalne izložbe uključuju Slovenski paviljon na 55. Bijenalu u Veneciji, Zbirka Richter u MSU Zagreb, MGLC u Ljubljani, Ludwig Museum u Budimpešti, Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Filmovi Jasmine Cibic su nedavno prikazani na CCA Laznia, City Gallery Wellington, HKW Berlin, MSU Zagreb, Gaîté Lyrique u Parizu i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu.

Program Apoteke u 2016. godini naslovljen Ovo (nj)je muzej / This is (not) a museum realizira se u kontinuitetu višegodišnje istraživačke programske linije Privremeni susreti / Temporary Encounters započete 2014. godine.  Privremeni susreti usmjereni su na propitivanje modela i tipologija izlaganja, prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, konceptualiziciju procedura, postupaka i odnosa unutar sistema umjetnosti, ukazujući na napetosti između prostora, promatrača i promatranoga.

http://www.apotekapsu.hr

Program Apoteke podržavaju: 
Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Vodnjan-Dignano, Medea vino - Salvela Olio.
Image credit:
Jasmina Cibic: production still from The Pavilion (2015), single channel HD video
courtesy of the artist