Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Najava manifestacije „Dan ulja i vina – Giornata dell 'olio e del vino“

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gradu Vodnjanu najavljen je program tradicionalne manifestacije Dan ulja i vina koja će se održati u subotu, 2. travnja 2016. godine.

"Povodom 23. Smotre vina južne Istre i 22. Smotre maslinovih ulja Istre i Kvarnera, i ove vas godine pozivamo u Vodnjan na degustacije, prezentacije i edukacije na temu maslinovih ulja i vina. Grad Vodnjan je više od dva desetljeća uz proizvođače maslinovih ulja i vina, a nastavit ćemo ih i dalje podržavati. Ova manifestacija je ocjenjivačkog tipa te daje jedan uvid u kvalitetu proizvoda kroz godinu dana. Vidimo da su ulaganja i podrška bila itekako važna jer kvaliteta proizvoda raste iz godine u godinu," bile su uvodne riječi gradonačelnika Grada Vodnjana Klaudija Vitasovića.

Manifestacija proizašla iz smotre maslinovih ulja i smotre vina, spojila se u jednu jedinstvenu posljednje tri godine. Na ovogodišnjoj manifestaciji ističu se izuzetni rezultati maslinara te su svi pristigli uzorci ušli u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uzorci vina koja su prijavljena na ocjenjivanje obuhvaćaju područje južne Istre te su također vrlo dobre kvalitete.

"Kad bi i dalje brojali od početka održavanja manifestacije, bila bi ovo 23. po redu smotra vina južne Istre, a 22. maslinovih ulja s područja Istre i Kvarnera. Pristiglo je ukupno 31 uzorak vina, a ocjenjivani su u četiri kategorije; bijela suha, crna suha, desertna  i pjenušava vina. Od maslinovih ulja pristiglo je ukupno 91 uzorak i svi su ušli u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja," istaknuo je Franko Raguž, voditelj stručne službe Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano.

Neupitna je vrijednost ulaganja u razvoj, edukacije, financijske potpore te ostale oblike podrške poljoprivrednicima i proizvođačima. Kvaliteta maslinovih ulja i vina iz godine u godinu sve je bolja te je održavanje manifestacija koje okupljaju proizvođače itekako važna jer donosi vidljive i mjerljive rezultate.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, predsjednica Udruge Agroturist,  naglasila  je upravo važnost održavanja predavanja i edukacija koje su aktualne te interesantne poljoprivrednicima i proizvođačima. "Pozivamo vas na natjecanje u rezidbi maslina koje će se održati ovu subotu u 14 sati u masliniku Osnovne škole Vodnjan-Dignano na adresi Žuka 35. Na istoj lokaciji održat će se i edukacija na temu "Praktična primjena rezidbe maslina na rod" koju će prezentirati Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Edi Družetić, dipl.ing.agr..," dodala je Hlevnjak Pastrovicchio.

Od 17 do 19 sati održat će se stručna predavanja. S početkom u 17 sati dr.sc. Karolina Brkić Bubola govorit će na temu "Dorade i čuvanja djevičanskih maslinovih ulja", a u 17.45 Franko Raguž, dipl.ing.agr. i Matteo Moscarda predstavit će temu "Suvremeni trendovi proizvodnje Vin de Rosa". Nakon ovog predavanja uslijedit će degustacija Vin de Rosa.

Dodjela medalja i priznanja počinje u 19.30 sati u Zajednici Talijana Vodnjana na Narodnom trgu 4 gdje se održavaju i predavanja te degustacije ovogodišnjih uzoraka maslinovih ulja i vina.

Vodnjan će u subotu, osim otvorenih vrata kantina ulja i vina, otvoriti i vrata galerija te muzeja. Tako ćete moći razgledati palaču Bettica - Muzej Grada Vodnjana, Eko muzej - Istrian de Dignan, galeriju Calnova 1787, ateliere Šarić i Regina Rosa, prostor za suvremenu umjetnost Apoteka, zatim Mali Raj, podrum Teraboto i Casa Rosina.      

"Započinjemo već u 11 sati s otvorenjem izložbe "500 koraka Trgovačkom ulicom" gdje će se predstaviti rad dizajnera i obućara Erminija Vojvode (1902.-1991.). Izložba je postavljena u prostoru Ekomuzeja, a nastala je u suradnji Ekomuzeja-Istrian de Dignan  i zaklade Ars et Labor. Također u 11 sati, dođite degustirati veliku fritaju koju ćemo pripremati na glavnom trgu.," pozvala je posjetitelje u Vodnjan direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić.

Za kraj, Gradonačelnik je zahvalio predstavnicima medija i brojnim sponzorima koji svake godine sudjeluju i podržavaju Dan ulja i vina u Vodnjanu. Uz najave lijepog vremena, ovu subotu dođite i uživajte u bogatom programu manifestacije.