Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Otvorenje sezone izložbi u Apoteci – Prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu - 30.04.2016.- izložba Marka Tadića: Ovo (ni)je muzej

U subotu 30. travnja, u 20 sati, izložbom Marka Tadića: OVO (NI)JE MUZEJ otvara se nova sezona izložbi u Apoteci – Prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, kojom Apoteka slavi treći rođendan i obilježava početak četvrtog godišnjeg programskog ciklusa izložbi. Kustosica je Branka Benčić.

 Izložba Marka Tadića u Apoteci okuplja izbor kolaža, crteža, instalaciju i objekte, a formira se oko teme muzeja i praksi izlaganja. Tadićevi radovi iz ciklusa Table of Contents ili Accumulation of images from below nastaju kao kontinuitet interesa umjetnika za institucije umjetnosti. Izložba uključuje i novi animirani film Moving Elements sa referencma za zlatno vrijeme zagrebače škole animiranog filma 50-ih i 60-ih godina.
Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran nasljeđem modernizma.
Njegovi radovi predstavljaju melankoličnu reviziju nedavne povijesti kao vizualnu naraciju zaboravljene epohe kroz elemente vizualne umjetnosi, arhitekture, citata povijesti umjetnosti. Radove kojima gradi neobičnu atmosferu zaborava, određuje i interes za arhiv, ističući mogućnosti ponovnog čitanja i odnosa s prošlim.
Tadićeve “akumulacije” slika i sadržaja predstavljaju različite oblike reprodukcije radova, muzejskih izložbenih postava, kao i fragmnentirane imaginarne prizore izložbi, zbriki i muzeja, njihovu aproprijaciju, predstavljaju fiktivna mjesta institucije umjetnosti, a stilski se nadovezuju na razdoblje modernizma 1950ih i 1960ih godina. U njima prepoznajemo različite tragove. Tadićeve makete muzeja, strukture za izlaganje ili projekcije mogu predstavljati metonimijski model arhitekture, kao mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija. Usmjeravanje interesa prema muzejsko-galerijskim institucijama i njihovim specifičnim radnim  procedurama ukazuje na izgubljeni komunikacijski potencijal umjetnosti, jer izložba nije skup izloženih stvari, već mjesto na kojem se događaji i značenja neprestano proizvode, a organizirati izložbu znači uprizoriti određenu situaciju u kojoj se uloge izložbenog prostora, umjetnika i publike prilagođavaju zamislima autora, uvjetima produkcije…
 

Marko Tadić je rođen 1979. u Sisku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Radi kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama, te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu - u Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Nagrade: 28. Salon mladih (Zagreb, 2006.), Nagrada Radoslav Putar za mladog hrvatskiog umjetnika. Sudjelovao je a rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, SAD (2008.); KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Programme, Helsinki, Finska (2011.). Živi i radi u Zagrebu.
  

Program Apoteke u 2016. godini naslovljen Ovo (nj)je muzej / This is (not) a museum realizira se u kontinuitetu višegodišnje istraživačke programske linije Privremeni susreti / Temporary Encounters  započete 2014. godine.  Privremeni susreti usmjereni su na propitivanje modela i tipologija izlaganja, prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, konceptualiziciju procedura, postupaka i odnosa unutar sistema umjetnosti, ukazujući na napetosti između prostora, promatrača i promatranoga.

 Apoteku – Prostor za suvremenu umjetnost osnovali su 2013. godine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić i umjetnik Matija Debeljuh, u prostoru napuštene ljekarne u staroj gradskoj jezgri Vodnjana. Koncipirana kao project room Apoteka je mjesto realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, mjesto susreta i otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke usmjeren je istraživanju, razumijevanju, prezentaciji i promociji, suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

Aktualnosti