Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Rezultati "Dana ulja i vina" u Vodnjanu

Na tradicionalnoj manifestaciji "Dan ulja i vina" koja je održana 2. travnja 2016. godine u Vodnjanu okupio se velik broj ljubitelja dobrog vina i maslinovog ulja.

Grad Vodnjan više od 20 godina podržava manifestacije ovakvog tipa, a Dan ulja i vina nastao je spajanjem smotre maslinovih ulja i vina. Ovogodišnja manifestacija  vina bila bi 23. po redu smotra vina južne Istre, a 22. maslinovih ulja s područja Istre i Kvarnera. Dan ulja i vina je ocjenjivačkog karaktera i okuplja godinama stručnjake iz područja vinarstva i maslinarstva, no nudi i zabavu za sve hedoniste, ljubitelje gastronomije, kulture i tradicije.

Na manifestaciju je prijavljen 31 uzorak vina, a ocjenjivani su u četiri kategorije; bijela suha, crna suha, desertna  i pjenušava vina. Rezultate ocjenjivanja možete naći u privitku ove objave.

Od maslinovih ulja prijavljen je 91 uzorak i svi su ušli u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Kvaliteta maslinovih ulja i vina iz godine u godinu sve je bolja te je održavanje manifestacija koje okuplja proizvođače itekako važna jer donosi vidljive i mjerljive rezultate.

Rezultate ocjenjivanja maslinovih ulja također donosimo u privitku ove objave.

U sklopu jednodnevnog programa održano je i natjecanje u rezidbi maslina u masliniku Osnovne škole Vodnjan-Dignano. Na istoj lokaciji održana su i predavanja te praktični dio na temu "Praktična primjena rezidbe maslina na rod" koju su predstavili Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Edi Družetić, dipl.ing.agr..

Uslijedila su predavanja u prostoru Zajednice Talijana dr.sc. Karoline Brkić Bubola na temu "Dorade i čuvanja djevičanskih maslinovih ulja", a zatim predavanje Franka Raguža, dipl.ing.agr. i Mattea Moscarde s temom "Suvremeni trendovi proizvodnje Vin de Rosa". Na kraju predavanja održana je degustacija Vin de Rosa.

Dodjela medalja i priznanja održana je u 19.30 sati u Zajednici Talijana Vodnjana na Narodnom trgu 4.

Tijekom subotnjeg dana mogli ste posjetiti otvorene kantine i degustacijske sale vina i maslinovih ulja, ali i brojne galerije te muzeje Vodnjana. Vrata su otvorili palača Bettica i Muzej Grada Vodnjana, Eko muzej - Istrian de Dignan, galerija Calnova 1787, ateliere Šarić i Regina Rosa, prostor za suvremenu umjetnost Apoteka i Mali Raj, podrum Teraboto i Casa Rosina. Prigodno je otvorena izložba "500 koraka Trgovačkom ulicom" u kojoj je predstavljen rad dizajnera i obućara Erminija Vojvode (1902.-1991.). Izložba je postavljena u prostoru Ekomuzeja, a nastala je u suradnji Ekomuzeja-Istrian de Dignan  i zaklade Ars et Labor.

 

Aktualnosti