Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

SVEČANO OTVARANJE AKCIJE ˝MOJ KAŽUN-LA MIA CASITA˝ 2017.

 

Danas je svečano obilježen početak akcije "Moj kažun - La mia casita". Ove godine akcija  slavi 11-tu godišnjicu, a uz prigodno otvorenje gosti su posjetili novu crkvice "Sv. Margarite".

Grad Vodnjan-Dignano još je 2007. godine započeo s akcijom „Moj kažun – La mia casita“ koju su prepoznali brojni posjetitelji i sudionici te je tijekom godina postignut značajan rezultat u povećanju broja obnovljenih kažuna.

Manifestacija će trajati sve do 27. svibnja, a obilježit će je brojne aktivnosti i događaji vezani uz promociju i obnovu kulturne baštine istarskih kažuna i suhozida.

Program počinje službeno od 12., a trajat će do 27. svibnja. Ove je godine program podijeljen u 3 skupine.

Prva skupina aktivnosti pod nazivom programa "Kako je bilo prije sto lit" uključuje besplatne vožnje turističkim vlakićem s lokacije "Parka kažuna" (Vodnjan sjever - kod kružnog toka) kojima se obilaze obnovljene staze, kažuni, posjećuju bogate prirodne i sakralne lokacije uz pratnju vesele kazališne družine. Na taj način možete saznati kako je izgledao život ljudi s ovog područja prije 100 godina te kako su nastali kažuni i čemu su služili. "Kako je bilo prije sto lit" možete doživjeti uz prethodnu rezervaciju u petak: 12.5., 19.5. i 26.5., a bez rezervacije subotom: 13.5., 20.5. i 27.5. od 10 do 17 sati. Sve informacije možete dobiti na telefon 052 535 953 ili 535 961, ili na e-mail: nensi.giachin@vodnjan.hr. Vožnja traje cca 1,30 sat.

Druga vrsta ponuđenog programa je pod nazivom "Biciklom u potrazi za blagom" koji se održava svaku subotu u mjesecu, točnije; 13.5., 20.5. i 27.5. a također kreće s lokacije "Parka kažuna". Ova aktivnost uključuje obilazak atraktivnih lokacija i potragu za blagom. Na Info pointu na spomenutoj lokaciji starta, preuzmite posebnu mapu te u vremenu od 9 do 19 sati obiđite 20tak kilometara prekrasnih staza Vodnjanštinom. Iznenađenje vas očekuje na cilju!

Treći program pod nazivom "Jug na dva kotača - Bumbarbike maraton" bit će organiziran 20. svibnja i sve informacije možete potražiti na telefon 052 511 700. Online prijave primaju se do 19. svibnja a pravila biciklijade pročitajte na www.vodnjandignano.com. Okupljanje počinje u 16 sati na lokaciji "Parka kažuna", a start je u 17 sati. Sve sudionike očekuje okrijepa nakon vožnje.

U sklopu svibanjskog programa, dođite i na 3. Festival zdravog života na Stanciju Guran od 19. do 21. svibnja kad ćete moći uživati u radionicama, degustacijama, vođenom pješačenju, jahanju i biciklizmu po obližnjim uređenim stazama. Sve informacije možete dobiti i na telefon 091 7881390.

Značajan uspjeh Grada Vodnjana-Dignano je činjenica da se tijekom 11 godina održavanja akcije obnovilo oko 300 kažuna. Vrlo važno je naglasiti podizanje svijesti o vrijednosti te posebnosti tih malenih istarskih kamenih kućica - kažuna. Uloženi napori itekako su važni za očuvanje i nastavak izgradnje ovog tradicionalnog blaga jedinstvenog na našem i širem području.

„Moj kažun – La mia casita“ je akcija koja se maksimalno zalaže za edukaciju djece i odraslih o važnosti obnove kažuna i suhozida. Važno je naglasiti sve veći uspjeh akcije u kreiranju kulturno-turističkog proizvoda te sadržaja koji bi omogućavali produljenje turističke sezone. Stvarajući preduvjete i nove sadržaje omogućava se promoviranje kulturnog turizma, doprinosi očuvanju etnološkog i povijesnog nasljeđa.

Više o manifestaciji te sve informacije vezane uz program akcije ″Moj kažun – La mia casita″ možete pratiti i na Facebook društvenoj mreži (profil: ″Moj kažun - La mia casita″).

Manifestacija je sufinancirana od strane Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

 

Aktualnosti