Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Završio 18. LERON - Međunarodni festival folklora u Vodnjanu

Nad Vodnjanštinom je nakon dobro ugrijanih večeri u kojima se teško disalo, tražilo malo svježine, napokon stigla večer na mjeru za odmor i razonodu bez pratnje sparine. U takvom ozračju je započela prva od dviju večeri 18. "Lerona", Međunarodnog festivala folklora. Na sedamnaesti dan toplog kolovoza. Dosegnuo je punoljetnost. Osamnaest je šarenih, raspjevanih i rasplesanih povorki prošlo dugom Trgovačkom ulicom.  Kao i one prije, tako i ova je na vrhu spomenute ulice počela skupljati folklorne družine koje učestvuju u programu dvodnevnog festivala. Nakon uštimavanja, dogovora o nastupu, pregledom i popravcima nošnji, limena glazba Zajednice Talijana Vižinada povela je povorku prema Narodnom trgu - vodnjanskoj placi. Ove godine mimohod je bio sastavljen od 9 folklornih grupa iz Litve, Španjolske, Mađarske, Italije i Hrvatske. Duž ulice do odredišta svaka se je folklorna skupina predstavila publici s dijelom svog repertoara. Za taj svoj kratki nastup nagrađeni su pljeskom publike.

Na velikoj ljetnoj pozornici pokazala u nastavku mimohoda predstavila se sva raskoš odora, njihove boje, ukrasi, instrumenti i najvažnije vedra i vesela lica plesača. Kao i duž Trgovačke tako i na toj pozornici folkloraši su izveli svoje kratke nastupe. Pozornicom su tako prošle slijedeće folklorne grupe: KARÁD - LAJTA T.e. – Karad iz Mađarske, AGRUPACIÓN FOLKLÓRICA „FROLES NOVAS“ – Vigo iz Španjolske, FOLK GROUP „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve; KUD „IVANIĆ“ – iz Ivanić Grada; GRUPPO FOLK „I F’ST’NIDD“ – Lavello iz Italije; KUD „IVAN FONOVIĆ ZLATELA“ – iz Kršana i domaće folklorne grupe: Društvo Perojskih Crnogoraca Peroj 1657, Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane i domaćin Zajednica Talijana iz Vodnjana.

Voditelji Gianna Belci i Milan Pavlović najavili su učesnike a zatim su na pozornicu pozvali Livia Belcia predsjednika Zajednice Talijana iz Vodnjana koji je pozdravio prisutne ne krijući zadovoljstvo odazivom publike koja je ispunila veliku vodnjansku placu. Potom se publici obratio Marin Corva predsjednik izvršnog vijeća Talijanske Unije, u ime Grada Vodnjan-Dignano prisutne pozdravlja Diriana Delcaro Hrelja zamjenica gradonačelnika i na kraju Giuseppina Rajko zamjenica istarskog župana u ime županije koja financijski podupire "Leron". Ona je istovremeno i proglasila 18. “Leron” otvorenim. Uslijedilo je podizanje festivalske zastave rukama najmlađih članova folklornog društva Zajednice Talijana iz Vodnjana uz pratnju limene glazbe.

Prva festivalska večer je pripala slijedećim folklornim društvima: DPC "Peroj 1657" iz Peroja, Zajednici Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, KUD „IVAN FONOVIĆ ZLATELA“ – iz Kršana i na kraju folklorno društvo Zajednice Talijana iz Vodnjana. Organizator je predvidio time da ova prva večer ne bude natjecateljska. Po propozicijama glasanje za najbolji nastup održat će se druge večeri festivala u subotu 18. kolovoza. Istog je dana predviđen susret učesnika s gradonačelnikom, "Okrugli stol" na temu "Važnost očuvanja izvornog folklora u okviru turističke valorizacije pučkih običaja", svečana Misa, radionice folklora koje će se održavati na trgovima u starogradskoj jezgri kako bi se posjetiteljima i lokalnom stanovništvu bolje prikazale posebnosti gostujućih folklornih skupina, nastup preostalih sudionika, izbor pobjednika i podjela nagrada. Pobjednika koji će ostaviti najbolji dojam izabrat će žiri u sastavu: Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre i Massimo Brajković akademski glazbenik - komponist i Orietta Šverko dirigent zbora Zajednice Talijana Vodnjan. Pobjednicima će biti dodijeljena skulptura lerona koji predstavlja tradicionalni gudački instrument kojeg koristi folklorno društvo Zajednice Talijana iz Vodnjana koji oblikom podsjeća na violončelo.

Drugi dan 18. "Lerona" Međunarodnog festivala folklora u Vodnjanu započeo je u jutarnjim satima prijemom  predstavnika sudionika festivala s zamjenicom gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano Dirianom Delcaro Hrelja. U sali "Trifora" u sjedištu Zajednice Talijana druženje je završilo obostranom primopredajom prigodnih poklona. Nedugo poslije u istom prostoru započeo je "okrugli stol" na temu "Važnost očuvanja izvornog folklora u okviru turističke valorizacije pučkih običaja". Predstavnik folklorne grupe DPC "Peroj 1657" iz Peroja Nikola Škoko je u svom izlaganju najprije prisutne podsjetio koliko je važno njegovanje tradicije i običaja svakog naroda jer mu to još jedino i preostaje u sveopćoj globalizaciji jer upravo folklorom spašava svoj identitet. Mišljenja je da se od  turizma treba uzeti ono što on može ponuditi i dio materijalne dobiti usmjeriti na još čvršće djelovanje folklornih udruženja na očuvanju svega što se u folkloru njeguje. Predstavnici folklornog društva „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve su prilikom predstavljanja svojih nošnji, instrumenata i pjesama sve prisutne su uključili u svoj vokalni performans.

Popodne je započelo misom u crkvi sv. Blaža za sve folkloraše. Učinjena je grupna fotografija učesnika “Lerona” ispred crkve za uspomenu i sjećanje na vrijeme provedeno u Vodnjanu. Prije nastupa na pozornici folklorne su skupine građanima i turistima, na za to predviđenim mjestima na malim vodnjanskim trgovima predstavili svoj program. Točno u 21 sat pozivom voditelja na osvijetljenu pozornicu, pred brojnom publikom, počeli su svoje nastupe slijedeće folklorne grupe: KUD „IVANIĆ“ – iz Ivanić Grada, GRUPPO FOLK „I F’ST’NIDD“ – Lavello iz Italije, KARÁD - LAJTA T.e. – Karad iz Mađarske, FOLK GROUP „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve i na kraju AGRUPACIÓN FOLKLÓRICA „FROLES NOVAS“ – Vigo iz Španjolske.

Žiri ovogodišnjeg “Lerona” u sastavu Lorella Limoncin Toth pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre, Orietta Šverko dirigent zbora Zajednice Talijana Vodnjan i Massimo Brajković akademski glazbenik-komponist je za originalnost narodne nošnje nagradio KUD „IVANIĆ“ – iz Ivanić Grada.

Folklornoj skupini FOLK GROUP „SPALGENA“ - Vilnius iz Litve žiri je dao posebno priznanje za istančani virtuozitet na originalnim narodnim instrumentima i za instrumentalnu izvedbu. Za koreografiju i tradicijski ples priznanja su po drugi put od održavanja “Lerona” dobili ex aequo KARÁD - LAJTA T.e. – Karad iz Mađarske i GRUPPO FOLK „I F’ST’NIDD“ – Lavello iz Italije. Radi se o izvođačima koji su u svoj nastup unijeli živost i svježinu koja svjedoči o sigurnom nastavkom tradicije. Za ukupni ostvareni dojam koji uključuje raznolikost obrade narodne nošnje, raznolikost glazbenog instrumentarija, i naposljetku narodni ples koji uključuje različite kontekste društvenog života “Leron” je pripao AGRUPACIÓN FOLKLÓRICA „FROLES NOVAS“ – Vigo iz Španjolske. Nagradu su predali Maurzio Tremul predsjednik Talijanske Unije i Livio Belci predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjana. Time je priveden kraju osamnaesti “Leron”. Po mišljenju mnogih ovaj je festival folklora, koji ujedno zatvara dugo i bogato “Vodnjansko ljeto” iz godine u godinu sve bolji i bolji. 

 

Aktualnosti