Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Bratimljenje Grada Vodnjan – Dignano u sklopu europskog projekta ‘’SHARING’’

Nakon potpisivanja sporazuma o bratimljenju s Općinom Blace (Srbija) u sklopu projekta ''Together in the future EU: children's voice'' i sporazuma o prijateljstvu i suradnji s talijanskom općinom Pozzolo Formigaro u sklopu projekta imena ''EU the house I and YOU want'', Grad Vodnjan – Dignano nastavlja  provođenje europskih projekata u sklopu programa ''Europa za građane'' koji imaju za cilj umrežavanje i bratimljenje gradova u Europi i izvan nje.

U sklopu europskog projekta ''SHARING'' koji se provodio u talijanskom gradu Vallefoglia od 27. rujna do 01. listopada gradonačelnik Grada Vodnjan – Dignano g. Klaudio Vitasović potpisao je prvo bratimljenje u kojem sudjeluju 3 grada.  Tijekom svečane ceremonije koja se održala dana 30. rujna gradonačelnik Klaudio Vitasović potpisao je sporazum o bratimljenju s talijanskim gradom Vallefoglia i latvijskim gradom Valmiera.  Na svečanosti potpisivanju sporazuma o bratimljenju prisustvovala je i brojna delegacija od 150 osoba s područja Vodnjana koju su činili predstavnici raznih institucija, organizacija, udruga, ustanova te sportaši i učenici osnovne škole Vodnjan.

„Potpisivanje sporazuma o bratimljenju Vodnjana, Vallefoglie i Valmiere povijesni je čin kojim povezujemo naše lokalne zajednice iz tri različite države i time stvaramo još jaču Europu. Bitno je da se ljudi povezuju, da stvaraju prijateljstva jer ćemo samo na taj način svi zajedno stvarati bolju budućnost prvenstveno za one najmlađe“ naglasio je Gradonačelnik Vitasović u obraćanju koje je prethodilo potpisivanju sporazuma o bratimljenju.

Prigodne riječi potpore i zahvale za postignuto uputio je i g. Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županije koji je sve nazočne pozdravio i u ime Župana i svih vijećnika županijske Skupštine.

Video porukom obratio se je zastupnik u EU parlamentu g. Ivan Jakovčić koji je iskazao svoje zadovoljstvo te je uputio čestitke svim nazočnim građanima i predstavnicima gradova Vodnjana, Vallefogle i Valmiere.

Potpuno novo iskustvo doživjeli su i učenici Osnovne škole Vodnjan koji su po prvi put  bili ugošćeni u talijanskim obiteljima te tako imali mogućnost upoznati nove ljude i kulturu.

Iako je potpisivanje sporazuma samo završna faza i realizacija ideje koje je nastala prije više od godinu dana ovaj je događaj od izuzetne važnosti za postizanje zajedničkog europskog identiteta i za jačanje Europske Unije. Projekt Sharing je samo prvi korak u međusobnim odnosima između ovih triju zajednica. Jačanje odnosa između triju zajednica biti će dodatno učvršćen provođenjem slijedećeg europskog projekta koji će proširiti suradnju na još dodatna 5 grada,  a u skoroj budućnosti planira se zajedničko provođenje raznih europskih projekata koji će imati kao cilj razvitak područja koji se temelji na specifičnostima svakog partnera. Ovo je već četvrti europski projekt u 2016. godini kojeg je Grad Vodnjan – Dignano uspješno priveo kraju a koji je imao kao cilj jačanje ili uspostavljanje novih odnosa s gradovima koji se suočavaju s istim izazovima u vlastitoj zajednici.