Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Informacije maslinarima za maslininog moljca, maslininog svrdlaša i paunovo oko

Let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae) je u opadanju i plod je veličine 4-5 mm pogodan za odlaganje jaja. U idućih nekoliko dana očekuje se izlazak gusjenice iz jaja koja se direktno ubušuje u plod. Let je praćen na pozicijama: Gajana, Brostolade, Marana, Salvela i kod OŠ-ES  Vodnjan- Dignano. Uzorak od 100 plodića možete donijeti na pregled u udrugu. Postotak plodova na kojima su odložena jaja naznačuje opasnost zaraze i značajan je u odluci o potrebi tretiranja. Buža i Istarska bjelica te ostale sorte krupnijeg ploda više privlače moljca da na njih odloži jaja te tim sortama obratite posebnu pažnju. Štete će se vidjeti opadanjem plodova tek krajem kolovoza.           

Preparati koji se mogu koristiti  u tu svrhu:
-za ekološke i ostale maslinike preparati na bazi Bacillus thurigiensis (Biobit WP, Baturad WP) slabijeg djelovanja na ovu generaciju ili sistemičan preparat na bazi azadirectina (Neemazal T/S) značajno boljeg djelovanja na ovu generaciju.
- za ostale maslinike preparati na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC), preparat na bazi fosmeta (Imidan 50 WG) za koji treba koristiti 1000 l vode na hektar.

I dalje pregledavajte maslinike za maslininog svrdlaša (Caenorhinus /Rhynchites cribripennis). Trenutno nemamo informacije o značajnoj pojavi. Pred nama je najopasnije razdoblje za iznenadnu pojavu. Preporučamo otresanje grana kečerom u jutarnje sate svakih 3-4 dana. Možete mi se javiti za dogovor za pregled maslinika.

U proteklom proljetnom razdoblju i prošle jeseni bili su dobri uvjeti za razvoj paunovog oka. Iako ste obavili zaštite bakrenim sredstvima i sada bi bilo dobro pregledati stanje „nevidljive“ odnosno latentne zaraze. Možete donijeti uzorak od 200 listova sa donjih grana, po 10 listova sa jednog stabla cik cak kroz nasad te ćemo obaviti pregled metodom brze dijagnoze natrijevom lužinom i odmah vidjeti postotak zaraze koju još možemo zaustaviti.  Pogotovo je važno pregledati Bužu i Istarsku bjelicu kao najosjetljivije sorte. U slučaju zaraze možete se javiti za savjet a u ovoj fenofazi preporuča se folijarno gnojivo sa većim udjelom bakra kao na primjer Fitomil L-60. (Ekološki trebaju zatražiti dozvolu svog kontrolnog tijela.)

Generalni info:

koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) prema uputama proizvođača i popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB! Ukoliko trebate obrazac ili pomoć za ispunjavanje možete se javiti u udrugu.

Registrirana SZB u RH http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Za ostale informacije članovi se mogu javiti na mob:0992020933

 

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, dipl. ing. agr. Voditeljica stručne službe