Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Istarskim LAG-ovima 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine četiri istarska LAG-a dobilo je ukupno 35.070.966,00 kuna, a prošli su tjedan potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Rezultati natječaja predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u uljari San Lorenzo, u Vodnjanu, na kojoj su sudjelovali istarski župan Valter Flego, predsjednik LAG-a „Sjeverna Istra“ Anteo Miloš, predsjednik LAG-a „Središnja Istra“ Renato Krulčić, predsjednik LAG-a „Istočna Istra“ Tulio Demetlika, predsjednik LAG-a „Južna Istra“ Ezio Pinzan te gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. 

Župan Flego, tom je prilikom, podsjetio kako je Istarska županija 2012. godine, prva u Hrvatskoj, krenula s osnivanjem Lokalnih akcijskih grupa kako bi se pomoglo istarskim poljoprivrednicima. Dobivenih 35 milijuna kuna, smatra župan, potvrda su uspješnog zajedništva te ujedno dobar primjer decentralizacije. 

„Dobivenim sredstvima naši će LAG-ovi provesti svoje Lokalne razvojne strategije, odnosno tim će sredstvima sufinancirati razvojne projekte na svome području“, kazao je župan Flego dodajući kako LAG-ovima predstoji potpisivanje ugovora o spuštanju sredstava s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Potpisivanje se očekuje u svibnju, nakon čega će LAG-ovi moći raspisivati natječaje za projekte lokalnih OPG-a te ostalih korisnika.

Predsjednik LAG-a „Središnja Istra“ Renato Krulčić očekuje da se dobivenim sredstvima sufinancira 51 projekt, a potpore će iznositi od 3 000 do 50 000 eura. Najviše sredstava dodijelit će se za poljoprivredne djelatnosti, razvoj društvene infrastrukture, šumska područja te zaštitu okoliša.

LAG-a „Istočna Istra“, naglasio je predsjednik Tulio Demetlika, najmanji je u Istri te obuhvaća 5 jedinica lokalne samouprave. Izrazio je zadovoljstvo što je Lokalna strategija njihovog LAG-a ocijenjena s visokih 95 boda te dijeli 4. i 5. mjesto, između 45 LAG-a na razini države. Novac će se na natječaju podijeliti poljoprivrednicima i obrtnicima.

Prema riječima predsjednika LAG-a „Južna Istra“ Ezia Pinzana, spomenuta će Lokalna akcijska grupa novac podijeliti na 10 jedinica lokalne samouprave koje ovaj obuhvaća.

Predsjednik LAG-a „Sjeverna Istra“ Anteo Milos smatra, pak, kako ej odrađen odličan posao, a njegov je LAG u svojoj Strategiji definirao 5 ciljeva: povećati konkurentnost, razviti održivu poljoprivredu, razviti nepoljoprivredne djelatnosti, lokalnu infrastrukturu te promicati prijenos znanja i informacija.

Bespovratna sredstva po pojedinom LAG-u dodijeljena su u iznosu od:

  • LAG „Sjeverna Istra“ 7.715.612,52 kuna
  • LAG „Središnja Istra“ 9.819.870,48 kuna
  • LAG „Istočna Istra“ 8.592.386,67 kuna
  • LAG „Južna Istra“  8.943.096,33 kuna

Navedenim sredstvima moći će se financirati projekti OPG-ova, koji će unaprijediti njihovu poljoprivrednu proizvodnju i sveukupno poslovanje i operativni troškovi LAG-ova. To se u prvom redu odnosi na kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, unaprjeđenje prerade i trženje proizvoda, ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za držanje stoke, sustava navodnjavanja, ulaganja u podizanje novih nasada i ostalo. 

Bit će moguće financirati i projekte iz sektora turizma u ruralnom području; tradicijske i umjetničke obrte, izradu suvenira; te razvoj uslužnih djelatnosti u ruralnim područjima. 

Istarski poljoprivrednici moći će podizati nove trajne nasade, urediti i opremiti svoje degustacijske sale, pogone za preradu, kupiti nove traktore i opremu i sl., te će zahvaljujući LAG-ovima moći napokon realizirati svoje projekte, oni koji do sada na državnom nivou to nisu mogli ostvariti.

 

 

Aktualnosti