Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Maslinari vodnjanštine u Flos Olei vodiču

 

15. ožujka 2016. godine u 10 sati gradonačelnik Klaudio Vitasović primio je vodnjanske maslinare koji su ušli u svjetski poznati vodič za maslinova ulja Flos Olei autora Marca Oreggia. Ovaj katalog objedinjuje najbolje proizvođače  maslinovog ulja iz cijelog svijeta te je biti dio ove "obitelji" prestiž među maslinarima. Vodnjanski maslinari redovno su dio priče Flos Olei-ja te iz godine u godinu potvrđuju konstantnost u kvaliteti i izvrsnosti vodnjanskih maslinovih ulja.

U Flos Olei vodiču za 2016. godinu nalazimo Agroprodukt koji ima maslinike na području Vodnjana, OPG Matteo Belci, Brist Olive, OPG Chiavalon, Oleum Maris, OPG Valter Šarić, OPG Stipančić i ulja Uljare Tonin. Svi nabrojani posjeduju maslinike na području Grada Vodnjana i već podužu tradiciju proizvodnje izvrsnih maslinovih ulja.

"Želim vam svima čestitati na uspjehu i ustrajnosti koja je dovela do prepoznavanja kvalitete vodnjanskog maslinovog ulja diljem svijeta. Od ukupno 50 ulja iz naše regije, osam je upravo iz Vodnjanštine što je velika čast, ali i dokaz da je ovo uspjeh i plod zajedničkog rada. Vaš trud i rad rezultirao je izvrsnim rezultatima, a Grad Vodnjan je zajedno s vama već više od 20 godina poticao i podržavao razvoj maslinarstva i proizvodnju maslinovih ulja. To ćemo i nadalje nastaviti upravo sada kad ulazimo u jedno razdoblje gdje se stvaraju nove prilike zbog mogućnosti korištenja sredstava iz novih programa, fondova EU, te zajednički sudjelovati u novim razvojnim projektima. Postigli smo da je postotak zasađenih površina maslinicima blizu razine koju Vodnjanština pamti nakon drugog svjetskog rata, odnosno oko 500.000 stabala maslina. To definitivno nije razlog da ne nastavimo u tom smjeru i razmišljamo o sađenju dodatnih površina te tako nastavimo u procesu brendiranja Vodnjanštine kao područja izvrsnih maslinovih ulja," istaknuo je gradonačelnik Klaudio Vitasović u uvodnim riječima.  

Ezio Pinzan, pročelnik UO za gospodarstvo i EU projekte u Gradu Vodnjanu-Dignano naglasio je: "Izuzetna mi je čast da na području Grada Vodnjana imamo ovako veliki broj proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Za sada imamo dovoljan broj uljara s obzirom na količinu maslina koje treba obraditi. Vi ste definitivno usvojili sve nove trendove tehnologija, a dokaz te izvrsnosti je i vaš ulazak u svjetski poznati vodič maslinovih ulja."

Na području Vodnjanštine nastavit će se razvijati maslinarstvo te će se stoga nastojati nastaviti sadnja maslina. Ciljevi će ujedno biti održavanje i podizanje još veće kvalitete ulja, ali i razvoj svih gospodarstava te povećavati količine proizvedenog ulja zbog mogućih zajedničkih nastupa na tržištu. Upravo daljnji razvoj i usavršavanje potaknut će dodatna priznanja i podići vrijednost jedinstvene kvalitete vodnjanskih maslinovih ulja. "Moramo razmišljati o tome da ulaganjem u kvalitetu i brendiranjem našeg kraja kao zone proizvodnje izvrsnih maslinovih ulja doprinosimo opravdanosti zašto je ovo ulje vrijednije i drugačije od drugih maslinovih ulja.

Kupci će znati cijeniti prepoznatljivu kvalitetu i vraćat će se vodnjanskim maslinovim uljima," zaključio je Pinzan.

Grad Vodnjan ima razne programe i mogućnosti koji sufinanciraju pojedine potrebe maslinara te su otvoreni za daljnji razvoj jer jedino tako Vodnjan može postići prepoznatljivost gdje nastaju vrhunska maslinova ulja.

Budući projekti nastojat će ukomponirati potrebe maslinarstva ali i turizma jer se mora stvoriti jedinstvena ponuda proizvoda i usluga kako bi mogli konkurirati na svjetskim tržištima koji objedinjuju gastronomiju, vrhunske autohtone proizvode i turističku ponudu. Grad Vodnjan-Dignano je jedini grad  u Hrvatskoj koji iz proračuna financira plaću jednog agronoma kako bi se omogućila Savjetodavna služba za poljoprivrednike. "Ono što je važno je podržati i mlade naraštaje i buduće maslinare da nastave razvijati ovu granu te da mogu iskoristiti mogućnosti za dobar život u našem Gradu," naglasio je Vitasović.

Ispred maslinara obratio se okupljenima Valter Šarić, vlasnik OPG Valter Šarić te je naglasio da prostora za širenje i razvoj mora biti upravo na području sadnje novih nasada maslina. "Bitno je da ne zastanemo zbog toga što smo postigli zasađenost koja je u razini one nakon drugo svjetskog rata."

Gradonačelnik se složio s prijedlogom, a Grad Vodnjan će nastojati raditi na mogućnostima i projektima koji bi poticali sadnju maslina te širenje površina maslinika.

Zajednički zaključak je da se mora dalje ići u razvijanju programa i projekata koji bi objedinjavali izvrstan proizvod kao što je maslinovo ulje Vodnjanštine i turističku ponudu. Maslinari su izrazili želju da Grad nastavi podržavati projekte te da zajedno nađu način da se olakšaju prepreke na koje nailaze upravo u fazi novih investicija.

"Maslinovo ulje s našeg područja postalo je svojevrsna pozivnica. Neki od nas distribuiraju maslinova ulja diljem svijeta i sigurno je da će mnogi kupci poželjeti i doći u naš kraj," spomenuo je maslinar Sandi Chiavalon.

Maslinari su u nastavku razgovora s gradonačelnikom naveli još nekoliko tema koje bi u budućnosti omogućile još bolju i jednostavniju proizvodnju i bavljenje maslinarstvom. Jedna od je vrlo važno rješavanje pitanja cijene vode za navodnjavanje mladih nasada ali i generalno maslinika u sušnim razdobljima.

Gradonačelnik je iskazao da se na tom pitanju već neko vrijeme radi te da se nada da će u skoroj budućnosti biti nekih pomaka jer i sami plaćaju velike račune za navodnjavanje zelenih površina.

Grad Vodnjan-Dignano