Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Obilježavanje 805. obljetnice Župe Vodnjan i blagdana sv. Blaža i promocija alternativnog turističkog vodiča za Istru "Izlet u sveto"

Na konferenciji za medije koja se je održala jučer, 31. siječnja 2017. godine, u Domu mladih u Vodnjanu najavljene su aktivnosti povodom obilježavanja 805. obljetnice Župe Vodnjan i blagdana sv. Blaža. Bila je ovo ujedno i prigoda za promociju alternativnog turističkog vodiča za Istru pod nazivom "Izlet u sveto".

Uz brojne goste, uzvanike i predstavnike medija, nazočili su: gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, saborski zastupnik Anton Kliman, pročelnica Upravnog odjela za turizam u Istarskoj županiji Nada Prodan Mraković te direktorice turističkih zajednica Klastera Južne Istre: Sanja Cinkopan Korotaj iz TZ Pule, Melita Peroković iz TZ Fažane, Natali Palko Zidrum iz TZ Ližnjana i Morena Smoljan Makragić iz TZ Vodnjana.

"Želio bi da je današnji dan početak jedne nove stvarnosti u Istri te se nadam da sve ovo što radimo jest velika vrijednost i ostavština za budućnost," obratio se nazočnima Vlč. Marijan Jelenić te kao autor knjige pozdravio sve goste.

Prigodne riječi uputio je gradonačelnik Grada Vodnjana-Dignano Klaudio Vitasović: "Imamo čast da doživimo još jedno djelo njegovih ruku. Ovaj alternativni vodič će služiti ne samo turistima već i svima nama jer otkriva na drugačiji način novu granu turizma koja ima ogromnu perspektivu upravo u Vodnjanu. Doista imamo jedinstvenu priliku da sakralno bogatstvo prezentiramo na adekvatan način. Ovaj vodič će također pomoći da se promoviraju sakralne vrijednosti puno široj javnosti. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima postići da Vodnjan postane pravi centar hodočasničkog turizma, ne samo poznat u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu." Uz pozdrave nazočnim gostima i medijima, potvrdio je nastavak suradnje s Vlč. Jelenićem koji će još sigurno dug ni godina  stvarati nove djela i aktivnosti.

Saborski zastupnik Anton Kliman zahvalio se na pozivu te okupljanju na temu promocije ove vrijedne knjižice koja će otkriti nešto što je možda i velikom dijelu lokalnog stanovništva nepoznato: "Ovim djelom otkrit ćemo ogromnu vrijednost sakralnog bogatstva koje baštinimo u našoj blizini. Istra je prepuna sakralnih zdanja, lokaliteta i vrijednosti, počevši od pulske Katedrale, Bazilike u Poreču te vodnjanskih sakralnih vrednota koje će biti predstavljene i na ovaj način javnosti. Sakralni turizam može dati novi zamah Istri u smislu otvaranja novog područja turizma koji ne poznaje granice i sve više privlači turiste diljem svijeta da ne traže samo materijalno zadovoljstvo već i duhovnu puninu na putovanjima u istraživanju sakralnih turističkih odredišta.

U stručnom dijelu izlaganja nazočnima su se obratili vodnjanski župnik Marijan Jelenić, Vlč. Ilija Jakovljević, prof. dr. sc. Marija Bušelić i prof. dr. Kristina Afrić Rakitovac. Oni su svi naveli vrijednost ovog alternativnog turističkog vodiča za Istru pod nazivom "Izlet u sveto".

Vlč. Jakovljević pohvalio je alternativni turistički vodič i predstavio autora kao pionira u otkrivanju i promoviranju sakralnog turizma: "Kako je Papa Ivan Pavao II   govorio da je naša sakralna baština najbolji način evangelizacije, najbolji način da se čovjek susretne s nadnaravnim i Bogom." Vlč. Jakovljević je još poručio da se uskoro vjerojatno vidimo i na nekoj novoj promociji, poznavajući neiscrpnu inspiraciju Vlč. Jelenića te njegov nezaustavljiv rad na očuvanju i promociji sakralnih vrijednosti.

Bila je ovo uvodna konferencija koja je također najavila aktivnosti povodom tjedna u kojem se obilježava blagdan Sv. Blaža - zaštitnika Vodnjana.

U četvrtak, 2. veljače, obilježavanje blagdana počinje sa Svečanom misom u 17 sati uz posvetu ulja i pomazanje grla.  

U petak, 3. veljače, Svečana misa na talijanskom jeziku i pomazanje grla počinje u 8.30 sati, a Svečana koncelebrirana misa koju će predvoditi mons. Ivan Milovan počinje u 11 sati. Nakon mise vas na Župnom trgu očekuje prigodni zabavni program uz toplu zakusku. Istoga dana održat će se još jedna Svečana misa u 17 sati.

Aktualnosti