Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjana-Dignano

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vodnjana-Dignano održanoj u prostoru Zajednice Talijana Vodnjana-Dignano 10.08., uz prigodan program i brojne uzvanike, goste i građane, obilježen je Dan Grada.

Uvodnim riječima voditeljice Jelene Vitasović i Matije Drandića, nastavljen je program uz Lijepu našu u izvedbi Sabrine Hebiri. Odmah nakon nacionalne himne, pjevač Marin Tuhtan se predstavio publici izvedbom Krasna zemljo Istro mila.

Publici se na samom početku obratio predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo te je posebne pozdrave uputio brojnim uzvanicima koji su uveličali ovaj događaj: Antonu Klimanu, ministru turizma Republike Hrvatske, Borisu Miletiću, saborskom zastupniku i gradonačelniku Grada Pule, Tuliu Demetliki, saborskom zastupniku i gradonačelniku Grada Labina, Giovanniu Sponzi, saborskom zastupniku i gradonačelniku Grada Rovinja,  Furiu Radinu, saborskom zastupniku, Giuseppini Rajko, zamjenici Župana Istarske županije, te ostalim brojnim gradonačelnicima, načelnicima te predstavnicima institucija i ustanova.

Posebnim govorom, nakon riječi predsjednika Gradskog vijeća, ovom velikom skupu obratio gradonačelnik Vitasović: "Vodnjanština zasigurno ima perspektivnu turističku budućnost upravo kroz valorizaciju bogate kulturne i sakralne baštine. Upravo je zato naš cilj da obnovom i poticanjem obnove zapuštenih i starih nekretnina te otvaranjem novih smještajnih turističkih kapaciteta, zajedno s našim građanima, revitaliziramo povijesne jezgre naselja Vodnjan, Galižana i Peroj. Naše trgovačko društvo Castelier, koje smo osnovali s ciljem razvoja turizma i valorizacije tipičnih proizvoda, zaduženo je za stvaranje sinergije između Grada, Turističke zajednice, privatnih iznajmljivača koji ima gotovo 400, turističkih agencija te poljoprivrednih proizvođača. Zajedno s Castelierom, u prizemlju palače Portarol, otvorili smo novu specijalizirana Trgovinu suvenira i autohtonih proizvoda s područja Vodnjanštine u kojoj posjetitelji imaju prilike upoznati i kušati mnogobrojna maslinova ulja svjetski renomiranih vodnjanskih maslinara te nadaleko poznati vodnjanski Vin de Rosa te ostale proizvode. Nedavno je u Vodnjanu otvorena i prva kuća za odmor u sklopu budućeg projekta difuznog hotela. Ideja difuznog hotela u starogradskoj jezgri Vodnjana postoji već neko vrijeme, a zamišljena je kao temelj za valorizaciju napuštene imovine i oživljavanje bogate starogradske jezgre u Vodnjanu. Kroz ovaj projekt, osim revalorizacije i stavljanja u funkciju gradske imovine, projektom je predviđeno i uključivanje postojećih privatnih iznajmljivača smještajnih kapaciteta. 

Zajedno s određenim udrugama, organizacijama, umjetnicima i vlasnicima nekretnina, obnovili smo nekoliko zgrada i gradskih prostora u Trgovačkoj ulici i starom gradu u Vodnjanu. Posebno se zahvaljujem udruzi Ekomuzej „Istrian de Dignan" – „Istarsko iz Vodnjana“ čiji su članovi vođeni velikim entuzijazmom i marljivim radom uredili gradski prostor u starom dijelu grada u kojem su sada izloženi tradicionalni vodnjanski predmeti, alati i tipični proizvodi. Zahvaljujem se i svim umjetnicima i proizvođačima autohtonih proizvoda koji uređuju privatne i gradske prostore te tako obogaćuju turističku ponudu grada.

Uskoro ćemo raspisati javni natječaj za izradu idejnog rješenja za osmišljavanje sadržaja te uređenje i revitalizaciju javnih prostora u centru Vodnjana od Trgovačke ulice do Župnog trga.

Spoj tradicije, bogate kulturne baštine, a tu posebno mislim na relikvije i Sveta tijela koje imamo u crkvi sv.Blaža, s turističkom infrastrukturom koju svakodnevno gradimo, dobitna su kombinacija i odlični temelji turističkog preporoda Vodnjana." Brojni su projekti koje je Grad Vodnjan pokrenuo u prošlosti i dovršio. Predstoje još velik broj projekata, neki su upravo u tijeku ili se planiraju uskoro realizirati. Upravo na temu infrastrukturalnih te ostalih investicijskih zahvata, osvrnuo se još gradonačelnik Vitasović pri kraju svojeg obraćanja: "Kako bi mogli planirati, unaprijediti životni standard naših građana, krajem prošle godine smo usvojili Strategiju razvoja Grada Vodnjana koja predstavlja temeljni dokument razvoja do 2020. godine. Projektima koji se financiraju bespovratnim sredstvima fondova Europske Unije, uspješno smo dovršili projekt Rekonstrukcije nerazvrstanih cesta u Gradu Vodnjanu.  Završen je projekt OSIPPPIT, kojim je izrađena Internet stranica putem koje je omogućena kupnja i prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda. Nakon uspješnog provedenog projekta REVITAS, projektom REVITAS II uredili smo Turistički info punkt u samom centru Vodnjana na Narodnom trgu.  Početkom godine, u sklopu projekta RURAL DESIGN koji se sufinancira u sklopu prekograničnog programa Slovenija-Hrvatska, a u kojem je Grad Vodnjan-Dignano bio vodeći partner, postavili smo urbanu i turističku signalizaciju na području cijeloga Grada.  Projektom THOUGHT organizirali smo razmjenu djece iz Općine Blace, a uskoro očekujemo ponovni odlazak naše djece u Blace. Što se tiče realizacije EU projekata, odobren nam je projekt YOU IN HERIT kojim će biti rekonstruiran objekt Javne vage. U suradnji s Ministarstvom turizma provodimo za Vodnjan jedan od najvažnijih  projekta, a to je izgradnja multimedijalnog centra Torcio i hostela za koji smo dobili financijska sredstva za projektnu dokumentaciju."

Definitivno je Vodnjanština svakoga dana sve atraktivnija lokacija i destinacija u koju će ljudi dolaziti, neki kao turisti, a drugi kako bi osnovali obitelj i dom, jer svi uvjeti za dostojanstveni život su već realizirani. U planu su još aktivnosti i projekti koji će zasigurno narednih godina privući i investitore, poduzetnike te obitelji da zajedno s Gradom Vodnjanom stvaraju mogućnosti za nova radna mjesta,  razvoj gospodarstva u poduzetništva, te stoga za svih kvalitetan život.

Nakon gradonačelnika, skupu se obratio gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko.

Iskrene čestitke i pohvale u ime svih nazočnih saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika, uputio je domaćinima i saborski zastupnik i Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić. Nakon gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića, svoj ponos na postignuto u Vodnjanu te želje i ciljeve koje bi želio za svoj grad nazočnima je istaknuo i ministar turizma Republike Hrvatske Anton Kliman koji se skupu obratio u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma.

Gosti i uzvanici nakon nekoliko govornika mogli su uživati u premijeri spota „Tarantella bumbara“ mladog pjevača Gianluce Prelogara. "Tarantella Bumbara" je autorska pjesma Vedrana Šilipetra. Osim Gianluce, u spotu se pojavljuju glazbenici Alfio Mejak i Vedran Šilipetar te mlada vodnjanka Sara Živolić u ulozi "belle bumbare". Režiju spota potpisuje također Šilipetar, a kameru i montažu snimatelj Castor. Gianluca je zatim odpjevao još dvije pjesme uz klavirsku pratnju Vedrana Šilipetra.

Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je prigoda da se uruče Zahvale Gradonačelnika Grada Vodnjana za 2016. godinu. Ove godine Zahvala je išla u ruke Lina Capolicchia - vrsnog poznavatelja galižanskih običaja i tradicije. Svojim radom, stvaranjem pjesama, doprinosi očuvanju dijalekta, istriotskog idioma Galižane.

Zahvala je također uručena Nadi i Mihajlu Škoko iz Peroja za iznimni doprinos u razvoju, očuvanju etničke i kulturne osobnosti te povijesne baštine Peroja. Obitelj Škoko zaslužna je za osnivanje Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“.

Dobitnica ovogodišnje Zahvale je i Orietta Šverko koja je zaposlena u OŠ Vodnjan već od svoje 18. godine. Učiteljica Šverko je svojim ozbiljnim i predanim radom te entuzijazmom dala značajni doprinos u razvoju glazbenih i pjevačkih sposobnosti mnogih generacija učenika, a već 50 godina stručno i strastveno vodi mješoviti zbor Zajednice Talijana u Vodnjanu.

Ovogodišnja Nagrada Grada Vodnjana za 2016. godinu uručena je Sergiu Deltonu zbog iznimnog doprinosa u razvoju sporta na području Grada Vodnjana-Dignano. Većinu svog radnog vijeka proveo je u Osnovnoj školi Vodnjan gdje je u svojstvu nastavnika prvenstveno provodio programe tjelesne i zdravstvene kulture. Sergio Delton je svojim marljivim i upornim radom u cilju odgoja i obrazovanja djece u sportskom duhu, zaslužan za razvoj cjelokupnog sporta u Vodnjanu. Delton je postignuo izvrsne rezultate i u obnašanju mnogobrojnih javnih te društvenih funkcija u Gradu Vodnjanu, Zajednici Talijana Vodnjan i Talijanskoj Uniji. Uvijek je poticao ulaganja u sport, razvoj sporta i uključivanje građana u sportske aktivnosti, a posebnu je pažnju i energiju svojim angažmanom i optimističnim duhom usmjeravao u rad s djecom i mladima. Godinama je obnašao i značajnu dužnost predstavnika CONI-a (Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora) u Republici Hrvatskoj te je njegovom zaslugom otvoreno i predstavništvo CONI-a upravo u Vodnjanu. Sergiu Deltonu dodijeljeno  je odlikovanje viteza (Cavaliere dell’ordine della stella della solidarietà italiana) koje mu je dodijelio Predsjednik Republike Italije zbog iznimnog doprinosa u razvoju sporta.

U večernjim satima održana je manifestacija „Vodnjanske štorije“ u sklopu koje je održana predstava „Vodnjanska svadba“ te tombola koja je privukla veliki dio publike.