Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Otvorenje ljetnog art-kina Cineast u Vodnjanu

Dana 30. lipnja, s početkom u 10.00 sati, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“, predstavljen je program art-kina „Cineast“ koji će se održati na adresi Portarol 31 – stara uljara - svakog četvrtka u razdoblju od 7. srpnja do 25. kolovoza.

Ravnatelj učilišta Sandro Manzin naglasio je kako je vizija Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“, uz edukativne programe koje učilište organizira i provodi, građanstvu ponuditi i kvalitetne kulturno-umjetničke i zabavne programe.

„S tom svrhom, ovo ljeto organiziramo open-air kino kojim promoviramo filmsku kulturu, istražujemo nezavisna područja kulturne industrije te uključujemo lokalno stanovništvo u kulturne događaje. Cilj pokretanja ove inicijative je filmu vratiti dominantno mjesto u životu građana te građanima ponuditi kvalitetan sadržaj, odnosno filmove koji imaju umjetničku i edukativnu vrijednost, čime se rješava problem zanemarenosti umjetničke dimenzije filma u šire publike.

Nadamo se kako će ova inicijativa svojim jasnim konceptom i pomno biranim sadržajem privući razne interesne skupine te otvoriti javnu raspravu baziranu na propitkivanju društvenog konteksta kroz široke aspekte filmske umjetnost i senzibilizirati javnost o važnosti filma kao kulturnog proizvoda“, istaknuo je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta – Universita popolare aperta „Vodnjan-Dignano“ Sandro Manzin.

Prilikom predstavljanja programa art-kina „Cineast“, umjetnički savjetnik i selektor Matija Debeljuh naglasio je slijedeće:  „Prvobitna ideja vodilja koja se proteže od samih početaka je da se autorski film približi publici, da se produbi svijest kako zapravo film moze biti veliki pokretač društvenih ideja i promjena. S obzirom da je ovo prva godina prikazivanja, i projekcije su na otvorenom u obliku kina pod vedrim nebom, Cineast kreće sa nešto popularnijim naslovima, filmovima koji su prikazani na važnim filmskim festivalima, prepoznatljivih filmskih redatelja. Tako će se ovog ljeta u trajanju od dva mjeseca - svaki četvrtak – naći slijedeći naslovi:

- DIVLJE PRIČE – 07.07,
- LOV – 14.07,
- MOJA MAJKA – 21.07,
- MUSTANG – 28.07,
- CAROL – 04.08,
- TURIST – 11.08,
- SAULOV SIN -18.08,
- PRIČA NAD PRIČAMA – 25.08.

Ideja CINEAST-a kao art kina je da nastavi sa programom i nakon ljetnog prikazivanja na otvorenom, sa jasnom autorskom koncepcijom i koncentracijom na autorski film i nezavisnu kinematografiju, te isto tako sa nekim tematskim i stilskim programom posvećenom nekom određenom autoru ili zemlji“ poručio je umjetnički savjetnik-selektor Matija Debeljuh.

Vizualni identitet art-kina „Cineast“ izradili su STUDIO DOTA (Davorka Tumpić, Tina Erman i Anselmo Tumpić), a realizaciju projekta omogućio je Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“ uz financijsku potporu Grada Vodnjana-Dignano i Hrvatskog audiovizualnog centra.