Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Svečano potpisivanje Povelje i Sporazuma o bratimljenju Grada Vodnjana-Dignano i Općine Blace iz Republike Srbije

 

Proteklog petka,17. lipnja 2016. godine, s početkom u 12 sati u prostorijama Zajednice Talijana Vodnjana-Dignano, održana je svečanost povodom potpisivanja Povelje i Sporazuma o bratimljenju Grada Vodnjana-Dignano i Općine Blace iz Republike Srbije.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici: župan Istarske županije Valter Flego, Vili Rosanada, asistent Ivana Jakovčića, zastupnika u EU parlamentu, gradonačelnik Grada Vodnjana-Dignano Klaudio Vitasović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vodnjana-Dignano Corrado Ghiraldo te ostali gosti i predstavnici medija. Delegaciju Općine Blace predvodili su Zoran Jozić, predsjednik općine i Zoran Milutinović, načelnik općinske uprave. Suradnja Grada Vodnjana-Dignano i Općine Blace, koja je započela još 2011. godine, okrunjenja je ovim potpisivanjem Povelje i Sporazuma o bratimljenju. 

Potpisivanju su nazočila i brojna osnovnoškolska djeca iz Blace koja su trenutno u posjeti Vodnjanštini te njihove profesorice. U sklopu provođenja projekta THOUGHT - Together for the future EU: Children's voices, koji se provodi i financira u sklopu europskog programa „Europa za građane“, Grad Vodnjan-Dignano, kao nositelj projekta, od 13. do 18. lipnja 2016. godine ugostio je učeničku grupu iz Općine Blace. Djeca su, zajedno s učenicima Osnovne škole Vodnjan, na raznim radionicama upoznali teme i politike Europske unije. Jedan od osnovnih ciljeva bio je upoznati svu djecu s pravima djece i mladih u Europskoj Uniji. U sklopu projekta i prezentacije, predstavnik ureda EU zastupnika Ivana Jakovčića,  objasnio im je prednosti i obveze koje je stekla RH ulaskom u EU te same zadatke EU parlamentarca. Tijekom boravka, djeca imaju zadatak da izrade zajednički manifest o pravima djece i mladih koji će se po završetku posjeta uručiti gradonačelniku Grada Vodnjana-Dignano i predsjedniku Općine Blace. Projektom THOUGHT dodatno se ojačala višegodišnja suradnja te povezanost djece i odraslih ova dva kraja.

Prije samog potpisivanja, nazočnima su se redom obratili, gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, predsjednik Općine Blace Zoran Jozić i župan Istarske županije Valter Flego te Vili Rosanda u ime EU zastupnika Ivana Jakovčića.

"Danas potpisujemo bratimljenje naših dviju zajednica u svrhu još čvršćeg rasta i razvoja višegodišnje suradnje na svim poljima. Raduje me da upravo u nazočnosti velikog broja djece, tu suradnju okrunjujemo potpisivanjem Povelje i Sporazuma. Nadam se da ste proveli lijepe trenutke u našem gradu te da ćete sa sobom ponijeti puno lijepih emocija i lijepih uspomena," istaknuo je gradonačelnik Vitasović.

Predsjednik Općine Blace Zoran Jozić osvrnuo se na odnos koji traje već više godina te je doslovno prerastao i u prijateljstvo, kao nadogradnja suradnje na svim područjima; od kulture, gospodarstva, razmjene znanja i drugih. "Nakon potpisivanja bratimljenja, ono što nas dijeli je samo još cirka 900 kilometara," nasmijao je nazočne Jozić. Nastavio je u sličnom tonu: "A ono što je definitivno zanemarivo su kilometri kad odlaziš prijateljima, što Grad Vodnjan za Opštinu Blace i jest."

Vili Rosanda, predstavnik Ureda EU zastupnika Ivana Jakovčića, osvrnuo se na neke aktualne teme od kriza u samoj Europskoj zajednici, migrantsku krizu, našu domaću političku krizu i druge: "U doba kad se svakodnevno sluša samo o krizama i pucanju odnosa, vi ste danas spojili višegodišnju suradnju i istu potpisali bratimljenjem. Vi se povezujete, gradite, a ne rušite." U nastavku obraćanja poželio je brzi ulazak u EU ali uz još strože kriterije ne bi li izbjegli greške koje je Hrvatska imala prilikom ulaska u EU.

Pred samo potpisivanje, župan Istarske županije Valter Flego čestitao je Gradu Vodnjanu-Dignano i Općini Blace te naglasio da će u ovakvim procesima, gdje se surađuje, gradi i stvaraju prave vrijednosti, Istarska županija uvijek biti pouzdani partner. "Od ovog odnosa imat će koristi ne samo djeca, već i njihovi roditelji te u konačnici cijele zajednice. Ljudi su bitni. Europska ideja i jest stvaranje odnosa, partnerstava, prijateljstava i povezivanje," završio je Flego.

Povelja i Sporazum o bratimljenju Grada Vodnjana-Dignano i Općine Blace potpisani su u cilju daljnjeg proširenja međusobnih odnosa na područjima od zajedničkog interesa naših dviju zajednica, svjesni značaja bratimljenja kao doprinosa lokalnom razvoju, želeći unaprijediti suradnju koja se zasniva na volji da se zajedničkim snagama i iskustvom provode akcije u cilju zbližavanja stanovništva, povezanosti civilnog društva i ustanova u cilju realizacije suradnje, zajedničkim vrijednostima poštivanja ljudskih prava, demokracije i principa dobrog rukovođenja. Bratimljenje se provodi u zajedničkom uvjerenju kako uspostavljanje strukturnih veza između lokalnih zajednica i između građana obje zajednice možemo potaknuti bolje razumijevanje i miran zajednički život. Namjera je ovog bratimljenja stvoriti sveobuhvatnije razumijevanje između naroda i ostvariti još jedan korak na putu k ujedinjenoj Europi. Sporazumno je prihvaćeno uspostavljanje posebne uzajamne suradnje i solidarnosti, s ciljem jačanja prijateljskih i partnerskih odnosa te razvoja gospodarstva, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, sporta, društvenog i socijalnog odnosa te drugih oblika suradnje sukladno međusobnim interesima. 

Činu potpisivanja uslijedila je razmjena darova, slika domaćih umjetnika, te nastup članica Društva naša djeca Vodnjana s koreografijom koju potpisuje Lara Celija.