Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

U Vodnjanu održan prvi sastanak grupe regionalnih dionika u sklopu projekta ''Youinherit''

Jučer s početkom u 17:00 sati u Zajednici Talijana u Vodnjanu održan je prvi od šest predviđenih sastanka grupe regionalnih dionika u sklopu EU projekta 'YOUINHERIT' pod programom Interreg Central Europe.

Naime Grad Vodnjan – Dignano zajedno s udrugom poljoprivrednika 'Agroturist' sudjeluje u navedenom projektu  u partnerstvu kojeg ukupno čine 12 institucija iz 5 zemalja. Trajanje projekta je 36 mjeseci, ukupna vrijednost istoga je 2,505,903.35 € a Gradu Vodnjanu zajedno s Udrugom 'Agroturist' na raspolaganju je cca 306.000 € (85% tog iznosa je bespovratan i sufinancira se iz projekta a dodatnih 7,5% sufinancira se od nacionalnog Fonda pa u konačnici Grad sufinancira samo 7,5% navedenog iznosa).

Glavni cilj projekta je oživiti lokalnu tradiciju i stare zanate pomoću mladih, odnosno novih generacija. Lokalnu tradiciju za područje Vodnjana predstavlja  maslinarstvo te u tom sektoru moramo aktivno uključiti što više mladih kako bi se isti zadržali na našem području.

Na jučerašnjom sastanku sudjelovale su razne institucije i organizacije poput Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za turizam Istarske Županije, LAG-a Južne Istre i susjedne općine  koje će preporukama i primjedbama doprinijeti  realizaciji projektnih aktivnosti. Trenutno su definirani obrisi najbitnije aktivnosti koju predstavlja pilotna aktivnost koja će u jedan proizvod objediniti mlađu populaciju, lokalnu tradiciju i turizam. Obnoviti će se jedan objekt kulturne baštine (stara vaga) koji će biti centar za osposobljavanje mladih maslinara, a pošto se isti nalazi na prometnoj lokaciji imati će i funkciju prezentacije vodnjanskog maslinovog ulja i usmjeravanja turista prema lokalnim kušaonama.

Nakon uvodne prezentacije projekta koju je podnio Andrea Manzin iz Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana-Dignano, slijedila je prezentacija Bernardine Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljice stručne službe Udruge Agroturist o ekonomskim i turističkim aspektima u proizvodnji maslinovog ulja i maslinarstvu koja je potakla prisutne mlade proizvođače maslinovog ulja na raspravu iznoseći vlastite probleme i izazove u plasiranju vlastitih proizvoda.

Slijedeći sastanak grupe regionalnih dionika biti će održan u svibnju kada će se analizirati mogućnosti o stavljanju kulturne baštine u funkciju maslinarstva.

U tijeku je anketiranje pomoću formulara koje će nam otkriti pravo stanje na terenu koje će biti uvršteno u regionalnu status quo analizu u kojoj će se usporediti prisutno stanje na terenu sa stanjem kakvo bi mladi željeli da bude.

Ovaj dokument biti će uvršten u zajedničku strategiju djelovanja koja će u konačnici pokazati  detalje pilotne aktivnosti koja će se provest u Vodnjanu.

 

Aktualnosti