Contact Us

Centrala: 052 511 522
Fax: 052 511 326

UO za poslove gradonačelnika

UO za društvene djelatnosti i opću upravu

Pisarnica:

UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove 

UO za proračun i financije 

UO za gospodarstvo i EU projekte 

Uređenje i opremanje nove gradske knjižnice u Vodnjanu

 

 

Danas je u Gradu Vodnjanu-Dignano održana konferencija za medije povodom prezentacije projekta uređenja nove gradske knjižnice u Vodnjanu čije će sjedište biti na lokaciji u Trgovačkoj ulici 23 u blizini crkve Gospe Karmelske.

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović izrazio je zadovoljstvo što će uređenjem nove gradske knjižnice u Vodnjanu Grad dobiti jedan funkcionalan, suvremen i ugodan knjižnični prostor sukladno svim potrebnim standardima narodne knjižnice koje reguliraju zakoni te sukladno međunarodnim smjernicama, a koja će biti dostupna svim građanima i posjetiteljima Vodnjana i okolice.

„Investicija za uređenje nove knjižnice iznosit će ukupno 1.120.000 kuna, a posebno me veseli što je naš projekt prepoznalo i Ministarstvo kulture RH koje nam je za tu namjenu dodijelilo 500.000 kn sukladno provedenom natječaju na koji se je Grad prijavio u mjesecu kolovozu 2016. godine, dok su ostala financijska sredstva u iznosu od 620.000 kn osigurana u ovogodišnjem proračunu Grada. Rok za uređenje i opremanje knjižnice je 31.10.2017. Naši su ciljevi da nova knjižnica projicira jedan novi imidž vodnjanske knjižnice u javnosti kao informacijskog i kulturnog središta zajednice, mjesta okupljanja i druženja ljudi. Vjerujemo da će ovaj projekt zasigurno doprinijeti i većem broju učlanjenja novih korisnika knjižnične građe i drugih usluga, te da će postati centar organizacije većeg broja kulturnih događanja i radionica za djecu“ naglasio je gradonačelnik Vitasović.

Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, naglasila je da je Knjižnica Vodnjan ogranak Gradske knjižnice i čitaonice Pula od 1978. godine te da od tada do danas, sukladno ugovornoj obvezi sa Gradom Vodnjanom-Dignano, neprekidno obavlja knjižničnu djelatnost za stanovnike Vodnjana i okolice na istoj lokaciji i prostoru u prizemlju zgrade gradske uprave na Narodnom trgu.

„Prostor u kojem se sada nalazi knjižnica nije se mijenjao gotovo 40 godina dok su ulaganja bila minimalna i neznatna te je i zbog te činjenice bitno da smo zajedno sa Gradom Vodnjanom pronašli adekvatno rješenje kojim ćemo na novoj lokaciji urediti novu knjižnicu koja će ispunjavati svrhu pružanja informacijskih usluga i koja će biti prostorom cjeloživotnog učenja i kulturnih okupljanja. Nova će knjižnica omogućiti nabavu i većeg broja knjižnične građe koja će zasigurno privući nove članove i korisnike“  istaknula je ravnateljica Nela Načinović.

Predstavnici arhitektonskog biroa Triptih d.o.o. Marko Perčić i Danijela Perčić Tičić bili su zaduženi za izradu idejnog rješenja i projektiranje uređenja nove knjižnice u Vodnjanu.

Naglasili su da starogradska jezgra Grada dobiva jedan novi prostor koji će osim funkcije knjižnice biti namijenjen društvenim aktivnostima, kulturi i obrazovanju. „Projekt uređenja nove knjižnice obuhvaća uređenje dva gradska prostora, od kojih će glavni prostor biti u namjeni smještaja knjižnične građe, radionice za djecu te druženja članova i korisnika, dok će drugi prostor biti namijenjen za spremište starih knjiga i knjiga koje se manje koriste. Nova knjižnica biti će uređena funkcionalno kako bi svim korisnicima omogućili kvalitetan pristup građi i uslugama knjižnice dok će dostupnost knjižnice koja će se nalaziti u prizemlju zgrade biti omogućena i invalidima te građanima sa smanjenjem pokretljivosti.  

Gradonačelnik Klaudio Vitasović uputio je zahvale Ministarstvu kulture RH na dodijeljenim sredstvima u iznosu od 500.000 kn za uređenje nove knjižnice, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula na uspješnoj suradnji i partnerstvu te arhitektima koji su projektirali novu knjižnicu.

Aktualnosti